♥ Roti Paun
Roti Paun
1kg tepung gandum
1 pkt mauripan yg dibancuh dgn 1mug air suam kuku.
1 mug susu cair
Esen vanila
Margerin 5 sudu bsr
Minyak sapi 3 sudu
Gula pasir 1 setengah cwn
1bj telur yg dibuang pusat
Kaler kuning utk kelihatan lbh menarik
Caranya:-
Pukul telur dgn gula+air mauripan+susu+esen+minyak sapi n margerin gaul rata..baru masukkan tepung td dan diuli hgga lembut.gunakan mesin pengadun lbh mudah.kena uli tanpa henti kurang2 1jam. Bila dh lembut..buat bulat2 dan gentel ltk rapat2 dlm tray yg agak tggi.klu nk ltk kismis ke apa2 ke ms uli dh jd dough tu blh la tabur dan gaul..bila dh ltk dlm tray biarkan hgga 3/4 naik.hgga roti td jd ringan baru bakar dlm 180darjah selama 30min.tgk lah..dh kuning garing dan test masak.bolehlah kuarkan.lps kuarkan sapukan mergerin atas roti tu..Dah boleh mkn..!!
Labels: Resepi
PAST • FUTURE